Doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache: Tariful la gaz trebuie să fie mai ieftin cu cel puțin 30%

Sezonul rece se vede la orizont, iar gazele cumpărate la prețuri mari, încă mai sunt în rezervele noastre. Chiar și așa, doctorul în economie Sveatoslav Mihalache susține că, tarifele la gaz trebuie să fie mai ieftine cu cel puțin 30%.

,,Noi putem face niște calcule aproximative pentru a afla care sunt stocurile la gaze cumpărate în 2023, din motiv că datele sunt secretizate, sub pretextul Situației Excepționale din R.Moldova” a declarat Dr. în economie.

Totodată, Mihalache menționează că ,,întârzierea de micșorare a tarifelor va continua să erodeze bunăstarea cetățenilor și economia R.Moldova”.

Mihalache susține că, pentru fiecare zi de întârziere la reducerea tarifelor la resursele energetice, poartă răspunderea factorii decizionali.

,,Până în prezent, noi nu auzim nici un mesaj din partea ANRE, nici din partea Guvernului că tarifele la gaz și la energia electrică, vor fi micșorate. Orice întârziere de micșorare a tarifelor este pe responsabilitatea celor care dețin putearea decizională, lucru pentru care poartă răspunderea față de toți cei care locuiesc și activează pe teritoriul R.Moldova” a mai spus el.

În același timp, Sveatoslav Mihalache consideră că tariful de 17 lei 80 banni este unul exagerat, iar el, cel mult trebuie să fie în jur de 12 lei 50 bani. Adică, cu aproximativ 5.30 lei mai puțin, lucru ce ridică pierderile lunare a cetățenilor care locuiesc și activează pe teritoriul R.Moldova, la circa 200 milioane de lei/lună în perioada caldă și la 500 milioane de lei în perioada rece.