Economia moldovenească se va stabiliza abia după trimestrul III al anului 2023, după o recesiune de aproximativ 6 la sută

Economia Republicii Moldova va intra într-o fază de stabilizare abia după trimestrul III al anului 2023, după o recesiune de aproximativ 6 la sută, susține doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache, membru al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, citat de IPN.

Populația, din păcate, va trebui să se obișnuiască cu  actualul nivel al prețurilor, cu o ușoară scumpire anul viitor de 5%, pe fundalul descreșterii consumului. Nivelul inflației va rămâne relativ stabil și se va situa în jurul de 5%, cu riscul atingerii nivelului sub 3,5%.

Banca Națională a Moldovei va fi nevoită să micșoreze atât rata de bază cât și rezervele obligatorii pentru băncile comerciale. Aceste decizii vor influența și rata dobânzilor la băncile comerciale.

Sveatoslav Mihalache este părere că prețul la petrol va oscila în limita a 87-108 dolari per baril, iar acest lucru va permite micșorarea prețului la pompă pentru litru de benzină și motorină. Scăderea consumului și contractarea activității agenților economici va micșora nivelul de încasări bugetare.

Nivelul inflației va permite Ministerului Finanțelor atragerea mijloacelor financiare prin emisii a valorilor mobiliare de stat la o dobândă mai atractivă decât cea existentă, care va acoperi „golurile” bugetare. Acest instrument este cu mult mai preferabil pentru sustenabilitatea economică, comparativ cu majorarea impozitării agenților economici. Guvernul trebuie să țină cont și de politicile investiționale, creând oportunități pentru investitorii străini.

„Primul trimestru al anului 2023 vom avea o creștere a colectării impozitelor, după care va începe o scădere, pe fundalul recesiunii economice”, susține Sveatoslav Mihalache, doctor în economie, membru al CUB.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/sveatoslav-mihalache-economia-moldoveneasca-se-va-stabiliza-abia-dupa-7965_1093488.html#ixzz8INxIIbMR
Follow us: @IPN_News_Agency on Twitter | ipn.md on Facebook